Expositie ‘Schilders van nu’ in De Cammeleur

Ontmoeten & ontwikkelen


In De Cammeleur is vanaf heden tot 21 januari 2020 de expositie ‘Schilders van nu’ te zien. Aanleiding is de tentoonstelling ‘De Heks van Dongen’ (momenteel te zien in Stedelijke Museum in Breda). De expositie wordt op vrijdag 13 december om 14.00 uur geopend door Wethouder René Jansen.

Nostalgie en nationalisme
In de 19e eeuw trokken veel kunstenaars, o.a. Jozef Israëls, Max Liebermann en Allebé naar Dongen. Te midden van inlandse duinen, landerijen en donkere bossen vonden ze traditionele boerderijen en hun bewoners. De kunstenaars werden gedreven door nostalgie en nationalisme, ze verlangden terug naar de Gouden Eeuw. Voor hen was de reis naar het ‘Oude Holland’ de tijd naar hun illustere voorgangers.

‘Schilders van Nu’
De tentoonstelling ‘Schilders van Nu’ in De Cammeleur is ingericht met werken van Jelle Jouwsma, Henriette Stams en Mariet Moelands. De werken zijn te zien op de begane grond, in de Inspiratiekamer (1e etage) en aan de muren van de gang op de 2e etage.

Jelle Jouwsma
Jelle was in 2008 mede-organisator van de expositie in het toenmalige Dongha Museum over de kunstenaars van de Amsterdamse en Haagse school, welke Dongen hadden bezocht vanwege haar schilderachtige en onbedorven karakter. Geïnspireerd door de olieverfschetsen van Willem Roelof is hij in Dongen zijn eigen woon – en leefomgeving af gaan struinen op zoek naar vergelijkbare schildermotieven. Opvallend waren de nieuwe duinen van Dongen, voorheen een stuifduinen landschap, overal om hem heen van de Uiterste Stuiver tot aan de Beljaart. In de geest van de ‘Schilders van Dongen’ legde hij de nieuwe duinen vast in meerdere olieverfschilderijen, maar dan in het hier en nu. 

Henriette Stams
Haar belangstelling voor kunst was al op jonge leeftijd aanwezig. Ze volgde cursussen bij verschillende kunstenaars en leerde zo ‘kijken’, verhoudingen goed inschatten en ze maakte kennis met verschillende schildertechnieken. In 2001 startte zij een klassieke opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk en ging op zoek naar haar eigen stijl, een steeds voortdurend proces waar verrassende werken uit ontstaan. Veel onderwerpen hebben haar interesse. Naast foto’s van reizen, haalt ze ook inspiratie uit gedichten en uit hoe ze zelf in het leven staat. 

Mariet Moelands
Mariet las toen ze 50 jaar was een boek, waarin stond dat ze nog 20 jaar had om haar droom te verwezenlijken. Ze ging naar de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk. Daar heeft ze 8 jaar geschilderd en 2 jaar beeldhouwen gevolgd. Daarna volgde ze jarenlang keramieklessen bij Victor Benckhuijsen en modeltekenen en schilderen bij Nico van Dongen. Haar schilderijen hebben vaak geabstraheerde figuren, mens en dier. 

KunstCommissie De Cammeleur
De Cammeleur heeft sinds kort een eigen KunstCommissie, bestaande uit de leden Alexander Bongers, Marie-Elle Horsten, Ton Zinger en Monique Heuts. De KunstCommissie nodigt eenieder uit die graag werken wil exposeren om contact op te nemen via info@decammeleur.nl

  • DonckHuys Het KunstPodium Bibliotheek Theek5 ContourdeTwern
  • De Cammeleur