Lezing met Israel van Dorsten uit Ruinerwold

Lezen & luisteren


Op woensdagavond 7 juni 2023 geeft Israel van Dorsten een lezing in Dongen over zijn indrukwekkende levensverhaal. De hele wereld keek in 2019 naar Ruinerwold toen het verhaal van Israel en zijn broers en zussen bekend werd: in een verborgen boerderij leefde jarenlang een gezin een geheim, ongeregistreerd leven. Hierover schreef hij het boek Wij waren, ik ben; Weg uit Ruinerwold.

De lezing begint om 20.00 uur in De Cammeleur in Dongen. Er is tevens gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren.

Over Israel van Dorsten
Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had.
 
In dit boek beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd.
Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid.  Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen?

– Israel van Dorsten

Een episch verhaal over geloof, trouw, nieuwsgierigheid en bevrijding

Israel van Dorsten (1994) is de vierde van de negen kinderen van Ruinerwold. Hij heeft een jaar Film en Audiovisuele media gestudeerd in Amsterdam en studeert nu sociologie aan de Universiteit van Utrecht.

  • € 12,50
  • Bibliotheek Theek5
  • Theaterzaal 1, begane grond